Stomatološka protetika

žlice za otiskeStomatološka disciplina koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zubi potpunim ili parcijalnim protezama, nadogradnjama, krunicama, mostovima, ljuskicama… Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba, oštećenja čeljusnog zgloba, razvoja parodontnih bolesti i nastanka novih karijesa.

FIKSNA PROTETIKA

METALKERAMIČKE KRUNICE/MOSTOVI
Kod takvih vrsta radova baza je napravljena od metala, a vanjski vidljivi sloj od keramike ili porculana. Kao bazu za metalkeramičke krune najčešće se koristi legura kobalt kroma, dentalno zlato ili titan.

BEZMETALNE KERAMIČKE KRUNE

- CIRKON
Bezmetalne krunice danas su vrhunac moderne stomatologije i u zadnjih nekoliko godina postoji standard kod visoko estetski restorativnih radova. Sam materijal (cirkon) karakterizira visoka čvrstoća i biokompatibilnost, a istodobno pruža prirodni izgled zuba. Može se koristiti u prednjoj i stražnjoj regiji te je pogodan za izradu mostova. Materijal propušta prirodnu svjetlost te zbog toga daje vrhunske rezultate bilo radi na prirodne brušene zube ili implantate.

- CIRKONIJ DIOKSID 
Koristi se kao čisti cirkonij dioksid koji se polira i glazira, a zbog estetike se može dodatno obložiti slojevima keramike.

MOBILNA PROTETIKA

TOTALNE I DJELOMIČNE PROTEZE
Kod nedostatka većeg broja zubi ili kod potpune bezubosti koriste se protetski nadomjesci koji se mogu vaditi iz usta – proteze. Prednost mobilnih protetskih radova je njihova cijena i jednostavnost izrade.

Totalne proteze izrađuju se za pojedinu čeljust ukoliko pacijent nema nijedan preostali zub. Da se pacijentu nošenje ovakve proteze učini stabilnijim i ugodnijim mogu se u potpuno bezubu čeljust ugraditi implantati u kombinaciji sa totalnom protezom.

Djelomične (parcijalne) proteze izrađuju se u slučajevima kada nedostaje nekoliko zubi bez obzira da li su preostali zubi prirodni, prekriveni krunicama ili mostovi. Mogu biti izrađene od akrilata ili kobalt krom legure Wironit ili Thermopress proteze.

Kombinirani fiksno – mobilni radovi
Kod ovakve vrste nadomjestka radi se o kombinaciji fiksnog metal keramičkog rada i proteze. Fiksni dio je cementiran na preostalim zubima nosačima, a proteza se pomoću skrivenih kopča povezuje sa fiksnim radom.

Parne dane u mjesecu
13:00 do 20:30
Neparne dane u mjesecu
07.00 do 14.30
Neparna subota u mjesecu
07.00 do 12.00
Izvan radnog vremena prema dogovoru

Ožujak 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031